ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
190 ΧΡΟΝΙΑ 1818 - 2008

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Ο πρωινός καφές τελικά δεν μας αφυπνίζει

Λονδίνο: Τελικά αυτό το πρωινό φλιτζάνι καφέ που πίνετε δεν σας αφυπνίζει, αποκαλύπτει βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής. 

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποστηρίζει ότι η καφεΐνη ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν δημιουργεί εγρήγορση και αφύπνιση, τουλάχιστον όχι περισσότερο από το φυσιολογικό. 

Μόνο τα άτομα που απέχουν για κάποιο διάστημα του καφέ, και ξαφνικά αρχίσουν και πάλι την κατανάλωση καφεΐνης στο πρωινό τους, βιώνουν την αφύπνιση. Οι τακτικοί καταναλωτές καφέ, δυστυχώς δεν αποκομίζουν οφέλη. 

Τα άτομα που εμπιστεύονται την πρωινή τους δόση καφεΐνης για να ξυπνήσουν, συνήθως υποστηρίζουν ότι αν δεν πιουν τον καφέ τους κάθε πρωί αισθάνονται νωθρότητα και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους. 

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Μπρίστολ που διενήργησε ανασκόπηση παλαιότερων μελετών για τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον οργανισμό, διαπίστωσε ότι το μόνο που προσφέρει ο καφές είναι εξισορρόπηση των ήπιων στερητικών συμπτωμάτων που βιώνουν τα άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της απουσίας της καφεΐνης από τον οργανισμό τους. 

Ο Δρ Πήτερ Ρότζερς που ηγήθηκε της επιστημονικής διαδικασίας επισημαίνει ότι «πραγματικά αισθανόμαστε ότι μια δόση καφεΐνης το πρωί μας ενισχύει και μας αφυπνίζει, αλλά αυτό οφείλεται πιθανόν σε ανατροπή των συμπτωμάτων στέρησης που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η αφύπνιση λοιπόν, είναι στην πραγματικότητα μια επιστροφή στο φυσιολογικό, και όχι πάνω από το σύνηθες. Οι άνθρωποι είναι λοιπόν αναμενόμενο να θεωρούν ότι η καφεΐνη τους κρατά σε εγρήγορση, αλλά απ' τη στιγμή που αυτό τελικά δεν συμβαίνει, η καφεΐνη μπορεί και να χάνει την χρησιμότητά της». 

Πάντως, η καφεΐνη έχει και θετικές επιπτώσεις, καθώς προλαμβάνει την γνωστική εξασθένηση στους ηλικιωμένους, αλλά παρ' όλα αυτά οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάμε τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη. 
 
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: