ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
190 ΧΡΟΝΙΑ 1818 - 2008

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΑΘΩ

Βίος του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 05 Ιουλίου
 
 Ο πνευματικός αυτός αστέρας, ισάξιος των μεγάλων ασκητών των παλαιών χρόνων, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα από ευγενείς και ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν χριστιανικά. 

Νεαρός ακόμα, είχε κλίση στην μοναχική ζωή και αναζητούσε πάντα την πνευματική τελειότητα. Κατέφυγε, λοιπόν, σε ένα ψηλό βουνό του Κυμινά, κοντά στον περιβόητο ασκητή Μιχαήλ Μαλεϊνό, άνδρα με αρετή και αγιότητα ζωής. Αυτός τον έκηρε μοναχό και τον μετονόμασε από Αβράμιο - που τον έλεγαν - σε Αθανάσιο. Εκεί, λοιπόν, ο Αθανάσιος εκγυμνάστηκε πολύ καλά στην ασκητική ζωή και τελειοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του. 

Επιζητώντας, όμως το τελειότερο, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου «Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοι, ὡς ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν» (Ματθ. 5: 48), να γίνεσθε δηλαδή, τέλειοι, καθώς είναι τέλειος και ο ουράνιος Πατέρας σας, πήγε στο Άγιο Όρος (Άθως) , και με την πλούσια επιχορήγηση του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τζιμισκή, ίδρυσε την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (963 μ.Χ.), που σώζεται μέχρι σήμερα. 


Εκεί κατέφυγε πλήθος μοναχών, και με την καθοδήγηση του Αθανασίου, προόδευαν όλοι μαζί στην τελειότητα της πνευματικής ζωής, που τόσο επεδίωκε ο Αθανάσιος μέχρι την κοίμησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: