ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
190 ΧΡΟΝΙΑ 1818 - 2008

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Έργα συντήρησης στον Ιερό Ναό μας

Ο τίτλος του έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΤ, σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είναι "συντήρηση τοιχογραφιών και τέμπλου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας" και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 550.000 ευρώ.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σύμφωνα με την προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είναι μια τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και νάρθηκα μεταγενέστερο στη δυτική και στεγασμένη στοά, στη νότια και δυτική πλευρά.

O ναός, εσωτερικά, είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, που σύμφωνα με την επιγραφή ιστόρησης, αγιογραφήθηκαν από Σαμαριναίους ζωγράφους, το 1839.

Στο λιθανάγλυφο υπέρθυρο της νότιας πλευράς, αναφέρεται ότι ο ναός "ανεκαινίσθη εκ θεμελίων το 1818, δια συνδρομής βασιλικής αυθεντίσης Βοϊβόντας και των αδελφών αυτής".

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι ο ναός κτίσθηκε από την Κυρά Βασιλική των Ιωαννίνων, που βρήκε καταφύγιο στο χωριό, κατατρεγμένη από τον Αλή Πασά.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η κυρά Βασιλική έγινε χορηγός στην ανέγερση του ναού και οι κάτοικοι για να την ευχαριστήσουν αποτύπωσαν την μορφή της σε λιθανάγλυφο, που έχει εντοιχισθεί στην ανατολική πλευρά του ναού.

Ο Ιερός Ναός αναστηλώθηκε το διάστημα 1996-97, μετά από τον μεγάλο σεισμό των Γερβενών .Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν αφορούν στη συντήρηση των τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του καθώς και του ξυλόγλυπτου άμβωνα του ναού, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν, όσον αφορά στις τοιχογραφίες του ναού, εργασίες στερέωσης του υποστρώματος των τοιχογραφιών, εργασίες στερέωσης της ζωγραφικής επιφάνειας, εργασίες αφαίρεσης των αλάτων από τη ζωγραφική επιφάνεια των τοιχογραφιών και εργασίες επιφανειακού καθαρμού.

Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα του ναού προβλέπονται εργασίες αφαίρεσης και προστασίας των εικόνων του τέμπλου.

Επίσης, προβλέπονται ακόμα εργασίες καθαρισμού της πίσω όψης του τέμπλου κ.ά. Συνολικά πρόκειται να συντηρηθούν 1.086 τ.μ. τοιχογραφιών, 78 τ.μ. ξυλόγλυπτων επιφανειών, που αφορούν το τέμπλο τον άμβωνα και τις φορητές εικόνες που βρίσκονται στο τέμπλο.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποκατασταθεί ο τοιχογραφημένος διάκοσμος του ναού, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο άμβωνας και οι εικόνες του τέμπλου. Έτσι, ένα σημαντικό μνημείο στην Θεσσαλία θα αποκατασταθεί.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: