ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
190 ΧΡΟΝΙΑ 1818 - 2008

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πανηγυρικές εκδηλώσεις...

Του Βαγγέλη Γκιάτα
Μια σειρά πανηγυρικών και λατρευτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας όπου παραβρέθηκε πλήθος προσκυνητών τιμώντας την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων στους οποίους είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος στην πνευματική προσλαλιά του αναφέρθηκε στους προστάτες της Μονής, τους Αγίους Θεοδώρους αλλά και στο πολύπλευρο έργο που συντελείται στο μοναστήρι το οποίο πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση.
Με την έλευση του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, μετά την επανάσταση της ιστορικής και παλέφατης Μητρόπολης των Σταγών, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων μπήκε σε πορεία ανασυγκροτήσεως με αναστυλώσεις, τοποθέτηση αδελφότητας και επέκτασής της.
Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό αυτό Μοναστήρι είναι κάτι διαφορετικό λες και υπήρξε ένα θαύμα.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σεραφείμ ήταν ο άνθρωπος και ο πνευματικός ηγέτης ο οποίος στήριξε πολύπλευρα την ανασυγκρότηση και «ανάσταση» του μοναστηριού κάτι που αναμφίβολα πρόσθεσε ένα ακόμη πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο στην περιοχή.
Άλλωστε το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων ήταν η μονή που απολάμβανε της καθολικής αγάπης της τοπικής κοινωνίας.
Η πανήγυρη της μονής αποτελούσε το μεγαλύτερο πνευματικό και κοινωνικό γεγονός κάτι που σχετίζεται και με την θαυματουργική ιδιότητα των Αγίων Θεοδώρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σεραφείμ επέλεξε την Μονή Αγίων Θεοδώρων για το τριήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων με αφορμή και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Να συμπληρώσουμε ότι αύριο Κυριακή το πρωί, αμέσως μετά τον όρθρο, θα τελεστεί αρχιερατικό συλείτουργο με συμμετοχή του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ρεντίνης Καρδίτσας κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος ως γνωστόν πριν την εκλογή του από την Ιερά σύνοδο υπηρετούσε ως ιεροκήρυξ στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Για την ιστορία της μονής να σημειώσουμε ότι αναφέρεται το 1541 σε γράμμα του Μητροπολίτη Λαρίσης Νεοφύτου Β΄ ως μια απ’ τις Μετεωρίτικες μονές.
Μια σημαντική ανακαίνιση πρέπει να έγινε το 1718 καθώς πληροφορεί επιγραφή σε προκείμενο του καθολικού της Μονής χώρου.
Στη μονή φυλάσσονται σπάνια κειμήλια και λείψανα αγίων.
Η αδελφότητα της Μονής αριθμεί τρία μέλη με ηγουμένη την Ταβιθά Πολίτσου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασιλικής Βάιος Ζιάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.


πηγή : http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=83375.0000
Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Φεβρουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15434, σελίδα 17

Δεν υπάρχουν σχόλια: