Δεν φτάνει να επαινείτε μόνο τους ενάρετους , μα και να τους μιμείσθε .
Ισοκράτης
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Μήνυμα της ημέρας
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Πανηγυρικές εκδηλώσεις...
Του Βαγγέλη Γκιάτα
Μια σειρά πανηγυρικών και λατρευτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας όπου παραβρέθηκε πλήθος προσκυνητών τιμώντας την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων στους οποίους είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος στην πνευματική προσλαλιά του αναφέρθηκε στους προστάτες της Μονής, τους Αγίους Θεοδώρους αλλά και στο πολύπλευρο έργο που συντελείται στο μοναστήρι το οποίο πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση.
Με την έλευση του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, μετά την επανάσταση της ιστορικής και παλέφατης Μητρόπολης των Σταγών, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων μπήκε σε πορεία ανασυγκροτήσεως με αναστυλώσεις, τοποθέτηση αδελφότητας και επέκτασής της.
Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό αυτό Μοναστήρι είναι κάτι διαφορετικό λες και υπήρξε ένα θαύμα.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σεραφείμ ήταν ο άνθρωπος και ο πνευματικός ηγέτης ο οποίος στήριξε πολύπλευρα την ανασυγκρότηση και «ανάσταση» του μοναστηριού κάτι που αναμφίβολα πρόσθεσε ένα ακόμη πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο στην περιοχή.
Άλλωστε το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων ήταν η μονή που απολάμβανε της καθολικής αγάπης της τοπικής κοινωνίας.
Η πανήγυρη της μονής αποτελούσε το μεγαλύτερο πνευματικό και κοινωνικό γεγονός κάτι που σχετίζεται και με την θαυματουργική ιδιότητα των Αγίων Θεοδώρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σεραφείμ επέλεξε την Μονή Αγίων Θεοδώρων για το τριήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων με αφορμή και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Να συμπληρώσουμε ότι αύριο Κυριακή το πρωί, αμέσως μετά τον όρθρο, θα τελεστεί αρχιερατικό συλείτουργο με συμμετοχή του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ρεντίνης Καρδίτσας κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος ως γνωστόν πριν την εκλογή του από την Ιερά σύνοδο υπηρετούσε ως ιεροκήρυξ στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Για την ιστορία της μονής να σημειώσουμε ότι αναφέρεται το 1541 σε γράμμα του Μητροπολίτη Λαρίσης Νεοφύτου Β΄ ως μια απ’ τις Μετεωρίτικες μονές.
Μια σημαντική ανακαίνιση πρέπει να έγινε το 1718 καθώς πληροφορεί επιγραφή σε προκείμενο του καθολικού της Μονής χώρου.
Στη μονή φυλάσσονται σπάνια κειμήλια και λείψανα αγίων.
Η αδελφότητα της Μονής αριθμεί τρία μέλη με ηγουμένη την Ταβιθά Πολίτσου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασιλικής Βάιος Ζιάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.
πηγή : http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=83375.0000
Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Φεβρουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15434, σελίδα 17
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Απ' όλους τους λειτουργικούς κανόνες που αναφέρονται στη Μεγάλη Σαρακοστή ένας είναι που έχει αποφασιστική σημασία για τη κατανόησή της, παράδοξο αλλά είναι το κλειδί. Πρόκειται για τον κανόνα που απαγορεύει τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη διάρκεια της Μ. Σαρακοστής (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), με μόνη εξαίρεση τη γιορτή του Ευαγγελισμού αν πέσει από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Όμως αυτές τις μέρες ορίζεται να τελείται μια ειδική ακολουθία που ονομάζεται Λειτουργία των <<Προηγιασμένων Δώρων>>
Δεν τελείται η Θεία Ευχαριστία στις μέρες της νηστείας γιατί η τέλεσή της είναι πανηγυρική, είναι μια διαρκής κίνηση χαράς. Η Θεία Ευχαριστία σαν μυστήριο και πανηγυρισμός της Βασιλείας, σαν γιορτή της Εκκλησίας, δε συμβιβάζεται με τη νηστεία και δεν τελείται στη διάρκεια της Μ. Σαρακοστής. Τελείται όμως η <<Προηγιασμένη>>, τα Τίμια Δώρα δηλαδή, έχουν καθαγιασθεί στη Θεία Λειτουργία της Προηγούμενης Κυριακής και φυλάγονται στην Αγία Τράπεζα για να προσφερθούν τις καθημερινές, σαν χάρη και δύναμη της Βασιλείας του Θεού που ενεργεί στον κόσμο, σαν προμηθευτής της <<ουσιαστικής τροφής>> μας και των όπλων για τον πνευματικό αγώνα μας. Βρίσκεται στην καρδιά της νηστείας, είναι στ' αλήθεια το μάννα εξ ουρανού που μας διατηρεί ζωντανούς στο ταξίδι μας μέσα στην έρημο της Μεγάλης Σαρακοστής.
πηγή : http://www.monipetraki.gr/sarakosti11.html
Θεια λειτουργία των Προηγιασμένων
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έ.έ και ώρα 7.30 π.μ με 9.30 π.μ θα τελεστεί η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Βασιλικής .
Εκ της ενορίας .
Λέων (Πάπας Ρώμης)
Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ Πάπας Ρώμης
Ό Λέων έζησε στα χρόνια των βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας (450). Ήταν ένας από τους μεγάλους προμάχους και υποστηρικτές της ορθόδοξης αλήθειας. Όταν έγινε ή Δ' Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, ή έμμεση συμμετοχή του υπήρξε ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των Μονοφυσιτών. Έστειλε σ' αυτήν τέσσερις αντιπροσώπους του και μια επιστολή πού απευθυνόταν στη Σύνοδο (για την ακρίβεια ή επιστολή του αγίου Λέοντος είχε σταλεί τρία (3) χρόνια πριν στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φλαβιανό καί άνεγνώσθη στη Σύνοδο. Είναι δε γνωστή ως "Τόμος του Λέοντος"). Μ' αυτή καθόριζε με πλήρη ακρίβεια καί αλήθεια τις δύο φύσεις του Χριστού. Τη θεία και την ανθρώπινη. Ή επιστολή ακούστηκε με ενθουσιασμό καί άρεσε πάρα πολύ στα μέλη της Συνόδου και στο βασιλιά Μαρκιανό. Ή χρησιμότητα της ήταν μεγάλη στη διεξαγωγή των συζητήσεων και στη διατύπωση των όρων, για την απόφαση της Συνόδου. Έτσι ό Λέων, με "την μάχαιραν του Πνεύματος, ό εστί ρήμα Θεού"1, δηλαδή με το μαχαίρι του Πνεύματος, πού είναι ό λόγος του Θεού, έστω και έγγραφος στην περίπτωση αυτή, έγινε από τα λαμπρότερα όπλα, για τη συντριβή της πλάνης των αιρετικών. Ό Λέων, πού διακρινόταν για την επιστημονική και θεολογική του Ικανότητα, άφησε αρκετές ομιλίες, πού είναι γραμμένες με πολλή γλαφυρότητα και δύναμη. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή της βιογραφίας του, αυτή του Σ. Εύστρατιάδη, πού παραθέταμε όπως ακριβώς είναι γραμμένη:
"Έγεννήθη εν Ρώμη περί τα τέλη του δ' αιώνος, επί δύο πάπων διατελέσας διάκονος του Καλλίστου καί Σήξτου, όν καί διεδέχθη εις τον θρόνον τη 29η Σεπτεμβρίου του 440. Ύπήρξεν εις των άπολυταρχικωτέρων πάπων, ύποστηρίξας μετά πείσματος το παπικόν πρωτεΐον και αντιταχθείς κατά της αποφάσεως της Δ' εν Χαλκηδόνι συνόδου (451) χορηγησάσης δια του κη' Κανόνος αυτής τα 'ίσα πρεσβεία τω πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με τον έπίσκοπον Ρώμης. Έκτοτε μέχρι του νυν δεν έπαυσαν οι πάπαι τα πρωτεία έπι της καθόλου εκκλησίας διεκδικούντες, πολλών κακών γενόμενοι τη εκκλησία πρόξενοι. Την κατάταξιν αυτού μεταξύ των αγίων της ημετέρας εκκλησίας οφείλει ό Λέων εις την δογματικήν έκείνην έπιστολήν (ϊδ. Μίςηβ, ΡβίΓ. Ιβί. 54, 755-781), οποίαν άπέστειλεν εις την εν Χαλκηδόνι Δ' Οίκουμενικήν Σύνοδον εναντίον των Μονοθελητών καί Μονοφυσιτών, ης το περιεχόμενον έγένετο μετ' ενθουσιασμού δεκτόν από μέρους των παρευρεθέντων πατέρων. Απέθανε τϋ 10η Νοεμβρίου 460).
1. προς 'Εφεσίους, στ' 17.
Άπολυτίκιον.
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, ορθοδοξία, υπεστήριξας, την Έκκληοίαν, ως πολύφωνον του πνεύματος όργανον εκ γαρ Δυσμών άναλάμψας ως ήλιος, αιρετικών την άπάτην έμείωσας· Λέων Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ήμίν το μέγα έλεος.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Η Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου
Η Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου
Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω.
Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν
ΕΡΜΗΝΕΙΑ :
Κύριε και αρχηγέ της ζωής μου, μην επιτρέψεις να αποκτήσω διάθεση οκνηρίας, περιέργειας, φιλαρχίας και αργολογίας· αντίθετα, χάρισε σε μένα το δούλο σου διάθεση σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης.
Ναι, Κύριε Βασιλεύ, χάρισε μου τη διάθεση να βλέπω τα δικά μου αμαρτήματα και να μη κατακρίνω τον αδελφό μου (για τα δικά του)· (τα ζητώ αυτά από σένα) γιατί είσαι δοξασμένος στους απέραντους αιώνες. Αμήν.
( Απόδοση: +π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου).
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010
Πρόγραμμα Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Θέλοντας η ενορία του Αγίου Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας να βοηθήσει να ρθούμε ποιο κοντά στην περίοδο αυτή , με προσευχή και κατάνυξη , σε όλη την περίοδο της μεγάλης Τεσσαρακοστής θα γίνονται οι παρακάτω ακολουθίες :
ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ Ώρα : 17.00
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα : 19.00
ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ
π. Δομέτιος κάθε Πέμπτη Ώρα : 16.00 - 18.00
π. Σωτήριος Χαρίσης κάθε απόγευμα Ώρα : 16.00 - 19.30
«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται».
«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται».
Τώρα ερχόμαστε πάλι στο στάδιο της αγίας Τεσσαρακοστής· να αυξηθεί η προσευχή· να αυξηθεί η ανάγνωση· να αυξηθεί η αρετή. Κάθε βράδυ να αγρυπνείτε περισσότερο στην προσευχή. Να παύσουν τα λόγια· να λείψουν οι κουβέντες, διότι με τη σιωπή θα κατορθώσετε το παν. Η αγία Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ασκήσεως της αρετής. Η εποχή αυτή ανακαινίζει τη φύση. Βλέπουμε όλα τα δένδρα να ανανεώνονται· βγάζουν νέα φύλλα και άνθη και ετοιμάζονται, για να καρποφορήσουν. Και έτσι να αναπληρώσουν τη ζημιά άλλων χρόνων.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος. Κάθε χρόνο πρέπει να αποκτά νέα ζωή, νέα προθυμία, νέα ανδρεία, νέο θεϊκό έρωτα, για να βλαστήσει νέους καρπούς αρετών και να τις προσφέρει στον ευεργέτη του Θεό. Και όπως ο καιρός για την καρποφορία των δένδρων είναι αυτή η εποχή, η άνοιξη, έτσι και ο καιρός των αρετών είναι η αγία Τεσσαρακοστή που θα εργασθούμε, για να αναπληρώσουμε τα χρέη και τις ζημιές των περασμένων χρόνων.
Δεν είμαστε εμείς, όπως τα φυτά, να μας σκάψουν, να μας ποτίσουν, να μας βάλουν κοπριά και με τέτοιους τρόπους να μας φροντίσουν, για να καρποφορήσουμε. Μόνος του ο άνθρωπος θα κάμει προθυμία, ανδρεία, αγαθές σκέψεις, ενέργειες πνευματικές, για να αποδώσει στον Κύριό του, τον Χριστό μας, τα καλά έργα προς ανταπόδοση των ευεργεσιών που του δίνει εκείνος, αν και πάλι και αυτά δικά του είναι.
Δεν θα ρίξουμε εμείς κοπριά, αλλά αντί γι’ αυτή θα πάρουμε την ταπείνωση. Δεν θα ρίξουμε νερό, αλλά δάκρυα· διότι με τα δάκρυα, ποτίζεται η αρετή. Αντί του κλαδέματος εμείς θα κόβουμε τα θελήματά μας και αντί όλων των άλλων που προσφέρουμε στο φυτό για να τραφεί, θα πάρουμε την υπομονή που μ’ αυτήν τρέφεται η ψυχή, την υπακοή που μ’ αυτή δροσίζεται η ψυχή, την ταπεινοφροσύνη που λαμπρύνει τη ψυχή και την καλύπτει με ένα ολόχρυσο κάλυμμα, για να είναι προφυλαγμένη από πολλά. Και τη δροσίζει και δεν κατακαίεται και τη θερμαίνει και δεν ψυχραίνεται και την καλύπτει και την κάμνει να υπομένει και να μην κλονίζεται. Μέσα στο σπίτι της ταπεινοφροσύνης περιορισμένη η ψυχή δέχεται την χάριν του Αγίου Πνεύματος και κατοικεί μαζί με τον Θεό και κινείται μόνο από τον Ιησού Χριστό και λάμπει και αναπαύεται.
πηγη : http://vatopaidi.wordpress.com/2010/02/15/η-αγία-τεσσαρακοστη-περίοδος-ανακαιν/
Συγνώμη .
Οι διαχειριστές του blog Ενορία Βασιλικής ζητούν συγνώμη για την μη ενημέρωση του blog λόγου τεχνικών προβλημάτων . Επιστρέφουμε όμως και η ενημέρωση πλέον θα είναι καθημερινή .